face O twit youtube
30.03.2017.
Pazinski IDS, HNS i HSU potpisali koalicijski sporazum
Pazinski IDS, HNS i HSU potpisali koalicijski sporazum

Istarski demokratski sabor, Hrvatska narodna stranka (HNS) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) potpisali su 29. ožujka u Pazinu Sporazum o podršci i suradnji na lokalnim izborima u Gradu Pazinu. Ovim...

Dalje...
28.03.2017.
Održana izvanredna izborna skupština HNS-a Rovinja
Održana izvanredna izborna skupština HNS-a Rovinja

U subotu, 25. ožujka 2017.g. u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Rovinju, održana je izvanredna izborna skupština HNS-ove podružnice Rovinj. Povod za održavanje izvanredne izborne skupštine bila je ostavka dosadašnjeg...

Dalje...
24.01.2017.
Veliko istarsko srce: Donacije građana Rovinja stigle u Sisak
Veliko istarsko srce: Donacije građana Rovinja stigle u Sisak

Oko 800 kilograma donacija u odjeći i obući jučer je iz Rovinja stiglo u Gradsko društvo Crvenog križa Siska, i to ponajprije zahvaljujući članovima Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata podružnice Rovinj....

Dalje...
19.01.2017.
Istarski HNS izvještajnom skupštinom zakoračio u izbornu godinu
Istarski HNS izvještajnom skupštinom zakoračio u izbornu godinu

U srijedu 18. siječnja 2017. godine u porečkom Domu obrtnika održana je izvještajna skupština Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke Istarske županije na kojoj je, pored županijskog vodstva stranke, gostiju iz...

Dalje...

Tehnološki napredak i upravljanje resursima

U Zagrebu je 7. i 8. listopada 2016. godine održan seminar Tržišni pristup tehnološkom progresu i upravljanju resursima u organizaciji njemačke liberalne zaklade “Friedrich Naumann Stiftung”.

            Moderatori seminara bili su Dušan Dinić, regionalni koordinator zaklade i Ivan Despotović, koordinator „Kancelarije za mlade Novi Beograd“. Seminaru su prisustvovali liberali iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

            Nakon prvog seminara koji se bavio temeljnim liberalnim postulatima, nametnulo se pitanje zastupa li liberalna doktrina isključivo ideju slobodnog tržišta, vladavine prava, političkih prava i građanskih sloboda, ili se pod pojmom liberalizam krije širi kontekst društveno političkog života?

Tehnološki razvoj i intenzivna eksploatacija prirodnih resursa obilježje je ljudskog djelovanja u posljednjem razdoblju, te uz znatan doprinos napretku društva bilježe se i pojave rizika vezanih za tehnološki napredak i iskorištavanje prirodnih resursa, a koji bi se mogli svesti pod zajednički nazivnik ugrožavanja čovjekove životne sredine. Temeljni cilj seminara bio je saznati jesu li teme utjecaja tehnološkog razvoja na čovjeka i njegov okoliš bitne za liberale, te postoji li liberalan pristup predmetnim temama?

            Radionici koja je održana u Zagrebu prethodio je online dio u kome su sudionici seminara nakon što su proučili dobivene tekstove diskutirali tražeći odgovore o načinima stjecanja, prijenosa i vrednovanja znanja jer je ono preduvjet za pokretanje tehnološkog procesa, te kako gledamo na znanja iz tzv. društvenih znanosti budući da se danas u javnoj sferi to područje vrlo često zanemaruje i podcjenjuje, namećući STEM područje kao ideal. Tijekom seminara raspravljalo se o održivom razvoju, ekonomskom rastu, enviromentalizmu, ali i negativnim posljedicama tehnološkog napretka kao što su smanjena potreba za radom, klimatskim promjenama, ali i o tomu koja je najveća promjena koju smo kao društvo ili pojedinac doživjeli kao posljedica napretka. Također, učesnici seminara trebali su napisati esej na temu "Utjecaj tehnološkog napretka na društvo i očuvanje prirodnih resursa“.

            Zaključak seminara jest da je održivi razvoj moguć uz participaciju svih aktera: izvršne vlasti, političkih elita, građana i gospodarstvenika. Tehnološki progres je pokretač napretka društva ali bez jasne Agende i svjesnosti o zaštiti životne sredine isti može ugroziti temeljna prava pojedinca.

            Učesnici seminara predstavljajući Hrvatsku narodnu stranku – Liberalne demokrate bili su Sandra Frčo, glasnogovornica HNS-a Bjelovarsko-bilogorske županije, te Enver Kasa, glasnogovornik HNS-a Istarske županije.

 

© Copyright 2012, Sva prava pridržana, HNS